Persbericht van De Groene Amsterdammer op 28-10-2014. 

Van de duizenden jonge Afrikaanse spelers die jaarlijks hun geluk in Europabeproeven, verovert slechts een handvol een profcontract bij een voetbalclub.De rest wordt berooid en vaak illegaal in Europa aan zijn lot overgelaten. In West-Afrikaanse landen als Ghana, Kameroen, Ivoorkust en Nigeria kent iedereen wel iemand, een neefje, een broertje, een buurjongen, die het slachtoffer is geworden van een voetbalmakelaar of van iemand die zich zo voordoet.

De jongens zijn veelal arm, ongeschoold en veelal minderjarig. De makelaar vraagt vaak een financiële compensatie. Een bedrag tussen de duizend envijfduizend euro. De familie steekt zich in de schulden, eenmaal in Europa (ofAzië) blijkt een makelaar zijn belofte niet waar te kunnen maken.

De Onderzoeksredactie sprak tientallen gedupeerde voetballers,spelersmakelaars en vertegenwoordigers van de spelersvakbonden en de Fifa. DeFifa heeft in 2009 het Transfer Matching System (TMS) opgezet om de handel in minderjarigevoetballers te blokkeren. Clubs en makelaars verzinnen echter allerleiconstructies om buiten het zicht van de controlerende organen spelers naarEuropa te halen, zo blijkt uit het onderzoek. En dit gebeurt ook in Nederland.

Zo geldt het TMS niet voor spelers die voor een proefperiode naar Europakomen en niet voor deelname aan jeugdtoernooien.

Door corruptie bij Afrikaanse voetbalbonden vertrekken ook nog steeds veelvoetballers naar Europa zonder dat iemand weet waar ze terechtkomen.

Europese voetbalclubs bekijken te weinig of degene met wie zij zaken doenbonafide is. Voor hen is het interessant om aangeboden spelers op proef tenemen. Wie weet zit er een talent tussen dat met grote winst kan worden doorverkocht. Zo helpen de clubs mee om een schemerwereld in stand te houden waarin voetbalmakelaars buiten de officiële kanalen om langs clubs gaan om hun talentjes aan te bieden.

Dreams of Camp Nou

De Onderzoeksredactie (The Investigative Desk) has covered the trade in African players, who are often left behind in Europe, penniless and illegal before. Annually, about fifteen thousand young African football players, often minors, are lured to Europe. Our report showed that only a few manage to secure a professional contract while the rest are left to their fate, penniless and often illegal. Regulations do not work adequately.

Hester den Boer was selected for the 2015 European Press Prize shortlist with ‘Dreams of Camp Nou’

Using Format